Saturday, 8 September 2012

Pernah Rasa Tamparan Paling Hebat?

Tamparan hebat tu bermaksud sesuatu perkara atau peristiwa ataupun kritikan yang diterima oleh seseorang sehingga ia mengganggu emosi dalam erti kata lain menyakitkan hati. Fuhhh jawapan skema ni BM A1 lah katakan. Cukup! Jangan riak di situ. Pernah korang mengalami situasi seperti ini? Tipulah kalau tak pernah melainkan korang mengalami masalah menjiwai watak gitu.

Tamparan hebat yang aku tafsirkan dari segi fizikal pula bermaksud pipi korang ditampar oleh bapak korang sendiri. Yang itu memang menyakitkan. Makan dalam orang kata. Masa kecik-kecik dulu memang aku selalu kena penampar bapak aku, nakal la katakan.

Tiba-tiba pulak teringat zaman kanak-kanak, masa dok tengah main bola dengan kengkawan, dengan tak semena-mena bola yang di shoot kuat boleh pulak singgah ke muka aku. Sakit der. Rasa macam berbirat semacam je, merah panas je muka tu. Pastu rasa macam tebal semacam je bibir aku. Yang tu bukan tamparan hebat lagi dah. Itu kira bapak segala bapak penampar namanya. Nostalgia tu beb.

Cukup sudah melalutnya. Cut the story short. Dah lama rasanya tak rasa tamparan hebat, hari ni aku telah diuji dengan jayanya. Boleh pulak aku dengar dengan jelas kira macam tuduhan la kekdahnya yang aku ni buat keja terpaksa, tak ikhlas. Oh my guchi!

Apa salahku apa salah ibuku - kata wali band

Mungkin tak terserlah keikhlasan aku di luaran tapi di dalam hati ni hanya tuhan yang tahu kan. Aku tak harap apa-apa balasan walaupun ucapan '2 patah perkataan' itu sebab aku rasa tugas yang aku buat tu sudah menjadi rutin dan tanggungjawab. Bila dah namanya tanggungjawab kenalah ikhlas. Sehinggakan aku terlupa hal peribadi demi tanggungjawab aku terhadap orang lain. Itupun boleh lagi aku dituduh tak ikhlas. Memang sah-sah tamparan hebat menempek kat muka aku ni. Sakit woo...

AB: sesi luahan perasaan. Yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu datangnya dari alanbaik.blogspot.com. Masih belajar untuk jadi yang terbaik.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...