Tuesday, 27 November 2012

Pertama Kali Naik Komuter Berwajah Baru

Dua hari ni aku bertugas di luar kawasan. Ke Seremban pulak kita kali ni. Tempat aku membesarkan badan hehehe. Lebih kurang 12 tahun duduk di Seremban sebelum abah pencen. Nostalgianya...

Bukan taknak bawak kereta. Tapi memikirkan kemudahan wife nak pergi kerja, tak sampai hati pulak rasanya. Walaupun kat rumah tu walking distance je nak ke stesen LRT Salak Selatan, tapi sedia maklumlah populasi di Bandar Sri Permaisuri ni gila babas punya banyak, confirm bersesak-sesak dalam LRT tu.
Memang teringin nak naik komuter ni sejak tengok body komuter ni dah lain, tak taulah diorang tukar cat baru atau memang design model yang lain. So arini berpeluang naik komuter dari stesen Salak Selatan ke Seremban. Sampai je Seremban terus ke Royale Bintang Seremban.
Dari segi punctuality aku tak boleh nak judge sebab tadi quit rushing gak. Sampai2 je terus amik tiket, naik jejantas ke platform seberang, dari atas jejantas dah nampak lampu depan komuter dari jauh, turun tangga cepat-cepat dan kurang 40 saat terus pintu komuter terbuka depan aku. Kira nasiblah ni. Jam masa tu pukul 7.45 pagi dan jam kat departure board tu memang aku tak perasan sebab dalam keadaan rushing ni.
Masuk-masuk je orang tak ramai dan memang dapat seat. Mungkin orang ramai turun kat KL Sentral dan pengguna ke arah Selatan ni kurang kot.
Ini antara kelebih menaiki public transpot. Tak perlu mengharungi kesesakan jalanraya. Sambil menunggu tiba di stesen boleh buat aktiviti berfaedah. Kusyuk uncle ni baca paper siap sila panggung lagi kelas kau uncle. Interior dalam komuter ni pun bagus. Tempat duduk yang selesa dan fabrik baru mungkin. Harap boleh dikekalkan kecantikan interiornya. Siap ada tv monitor lagi. Ada iklan dan masa tu cerita Tom & Jerry dipasangkan.
Ni buktinya. Selesa punya pasal sampai terlelap uncle ni. Satu kaedah pengisian masa yang baik.
Wahhh, agak interaktif route map komuter ni. Lampu LED hanya menyala pada routenya sahaja. Stesen yang dah melepasi akan berwarna merah, route yang sedang/akan dilalui berwarna hijau manakal stesen yang akan tiba akan berwarna oren. Owh...kalau dulu stesen terakhir kat Seremban tapi sekarang dah tambah 2 lagi stesen iaitu Senawang dan Sungai Gadut. Dan selepas ni mungkin stesen Rembau akan beroperasi sebab last week aku pergi Rembau nampak stesen dah siap. Majuuuu.....
Satu benda ni je yang tak berubah dari dulu sampai sekarang iaitu tiket. 

Apo kobar oghang Somban, den dah sampai ni haa. Wahh syahdunya. Dulu zaman-zaman sekolah pernah lalu lintas jalan kat sini. Sampai pukul 8.50 pagi. Lebih kurang 1 jam perjalanan. Destinasi seterusnya THE ROYAL BINTANG RESORT & SPA SEREMBAN. Dari stesen keretapi Seremban, korang boleh naik teksi untuk ke hotel tersebut. Tapi bagi aku yang merupakan ex-pemastautin Seremban, buat apelah nak bazir duit bayar teksi tu walaupun aku layak claim kat office. Adalah lebih baik aku berjalan kali sahaja ke hotel. Disamping berjimat, dapat bersenang-lenang sambil mengimbau kembali kenangan lama dan menyihatkan badan berjalan di pagi hari bluekk :p 
Sayup-sayup je pandangan hotel di hujung yang berwarna kelabu itu tapi taklah jauh sangat sebenarnya. Tengok google maps jarak 800m jek walking distance. Bangunan berwarna oren kuning di sebelah kiri tu pula Seremban Parade.
Jalan depan sikit nampak A&W. Kat sinilah aku pernah kerja partime masa tunggu result SPM dulu. Kan dah aku kata nostalgia tempat ni.
Jalan ke depan sikit iaitu di belakang A&W pula akan nampak Lake Garden. Nostalgia juga tempat ni sebab pernah study group dengan member subjek matematik masa SPM. Haaa jangan tak percaya aku boleh join study group kat sini. Poyo je kan study group kat taman-taman ni bajet cam hebat tapi alhamdulillah credit OK.
Haa dah tak jauh dah tu. Pedomannya kalau jumpa lake garden ni maknanya kita tak sosek yo. Sampai akhirnya ke destinasi yang dituju. SALAK SELATAN > SEREMBAN > THE ROYAL BINTANG SEREMBAN. Selamat menjalankan tugas :)

1 comment:

Zura Lee said...

woo dh cantik dh komuter skrg, dh lama tk naek..eh umh abg kt bdnr sri permaisuri erk..? umh zura kt tmn len seng tu jerk..kite ni geng cheras la nmpk nyer... :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...