Monday, 2 April 2012

Teh Bunga Krisantimum Buatan Sendiri Memang Layannn

Tekak ni teringin pulak nak minum teh krisantimum aka teh bunga. On the way balik kerja singgahlah kat kedai senseh (kedai ubat cina) kat Sentul. Harga tak mahal RM4.00 je sepeket boleh buat banyak kali. Kalau  nak buat sekali harung pun boleh pastu buat meniaga. Haha


Air teh bunga yang dalam kotak tu tak feel sebab takde bunga. Kalau nak yang ada bunga macam orang jual air bungkus tepi jalan petang-petang gini susah nak cari lainlah kalau ada pasar malam. Kalau nak lagi feel buat sendirilah kan.

Nak buat air ni senang jek. Basuh siap-siap bunga dengan batang kayu tu. Kemudian jerang air (wah bahasa standard) dengan bunga tu, sukatan air ikut suka korang. Lepas menggelegak tambahkan gula. Air tu akan jadi warna keruh. Kalau nak nampak menarik, tambahlah sikit pewarna kuning baru berseri-seri je bunga tu kan. Siap!!!


Menurut apek senseh tu, teh bunga ni boleh menghilangkan panas dalam badan. Kalau time demam aku suka minum teh bunga ni. Kalau takde teh bunga, barli pun ok :) dan sebenarnya aku carik teh bunga ni sebab  nak hilangkan dahaga. Kat bunga tu siap ade 'pulp' macam oren twister pulak. Fuhhh...layannnn


AB: Sape kata orang makan bunga tu orang gila? Aku ok jek...

6 comments:

man said...

terbaik punya

Sharidawati Shahrudin said...

weh u tak mkn panadol ke bila demam? hehehe

alifah@along said...

bukan mung yg buat ni..mesti nonie buat ni

alanbaik said...

man: macam boboiboy "TERBAEEKKK"

alanbaik said...

Sha: Dibawah pengaruh dadah tu. Bahaya hehe

alanbaik said...

meklong: aku yang buat daa. Rajin masuk dapur. Ciri2 suami mithali ahakss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...