Friday, 27 January 2012

Pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)


Siaran media secara keseluruhan menyenai Status pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) boleh dirujuk disini. Pemberian BR1M telah bermula pada 15 Januari 2012 selama 2 bulan dan akan diberi dalam bentuk baucer. Baucer tersebut boleh ditukarkan kepada wang tunai di bank-bank cawangan BSN, CIMB dan Maybank.

Untuk menyemak status permohonan, boleh menghubungi talian hotline BR1M talian 1-800-222-500/ 1-300-88-3010 setap hari bekerja pada jam 9.00 pagi sehingga 5.00 petang.

Sekiranya permohonan berjaya, pemohon akan menerima surat pemberitahuan melalui pos.

Contoh surat pemberitahuan
Sekiranya permohonan gagal, pemohon boleh mengemukakan rayuan menggunakan borang yang boleh didapati di pejabat cawangan LHDN atau boleh didownload di laman web treasury.

Pemberian secara one off sebanyak RM500 per isirumah. Agak-agak cukup ke RM500 tu. Aku rasa macam tak cukup je. Tapi kalau orang dah bagi tu amik jugak la kan hehe. Terimalah seadanya, barulah nampak keperihatinan kerajaan dalam menangani beban kenaikan kos sara hidup rakyat. Kenaikan kos? Lepas ni harga barang makin naik ke? Harga petrol pulak macam mana?

Jadi, gunakanlah wang bantuan rakyat ini sebaik-baiknya.

AB: Aku tak layak dapat pun. Contoh surat tu bukan aku yang punya

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...