Wednesday, 22 February 2012

Food Hunting | Zakaria Laksa Teluk Kechai

Entri terakhir Semasa berada di Alor Setar. Dah lama giler tak hapdet blog ghasenya. Menjejaki Kuah Rojak Yang Popular pun sudah, perut pulak terasa lapar. Call my wife, dia suggest pekena laksa yang paling best kat Alor Setar ni. Tak tau kat mana tapi nasib baiklah ade Mahen, Bila aku sebut aje 'laksa best' terus dia  bawak aku kat tempat tu. Lega ceq habaq hang.


Yuhooo dah sampai!!! Teruja pulak tekak ni nak melantak laksa yang dikatakan sedap sangat tu. Sedap ke? Tunggu.... Nak ke sini? Aku pun tak tau arahnya tapi yang pasti kedai ni terletak kat tepi main road. Kalau dari Alor Setar nak menuju ke Jeti Kuala Kedah, kedai ni terletak di sebelah kanan jalan. Kena buat u-turn kat depan sikit. Susah-susah sangat, tanya aje orang, tak pun boleh call kedai 04-7621071 atau masing-masing kan ada handphone canggih kan.


Tadaaaa dah sampai. Tak sabaq nak pekena laksa Teluk Kechai. Cakap banyak pun tak guna kan. Perut pun dah lapaq.

Pergghhhh
Macam ni lah rupa laksa Teluk Kechai. Amacam??? Nampak biasa-biasa saje kan. Tapi cuba korang tenung kat gambar sebelah atas kiri yang seco'et yang berwarna kuning tu. Haaa....itulah ramuan special yang membuatkan laksa ni sedap. Sedap sehingga menghirup titisan kuah yang terakhir. Lain daripada yang lain. Nak jilat pinggan segan.

Aku bersama Abang Din, pemilik kedai.
Laksa Teluk Kechai tiada kena mengena dengan rangkaian restoran KFC
Menurut pemilik kedai Laksa Teluk Kechai ni yang dikenali sebagai Abang Din, benda yang warna kuning tu (tak ingat apa namanya) adalah campuran isi ketam, udang, kelapa dan lain-lain lagi yang di'blend'. Patutlah sedapppp. Menurut Abang Din lagi, kedainya ini dibuka seawal jam 10.00 pagi dimana segala kerja-kerja membuat bahan termasuk mee laksa ini dilakukan sendiri oleh pekerjanya. Ini memang betul-betul produk inhouse ni.


Tengok gambar kat atas ni. Ishhh...bukan awak tu yang aku maksudkan. Belakang awek tu la. Itulah rumah  tokei kedai laksa ni. Bukan calang-calang ok. Jual laksa hari-hari boleh bikin ini banglo. Tu baru pintu, belum yang lain-lain lagi. Nak ambil gambar penuh rumahnya macam yoyo-oo je. Di tapak kedai sekarang inilah Allahyarham Zakaria memulakan bisnes laksa ini sampailah ke hari ini menjadi warisan anak cucunya. Kata Abang Din, dulu diorang jual laksa guna kayu kandar. Waktu operasi sampai lewat petang ataupun sampai mee laksa habis. Biasanya kuantiti laksa yang dijual antara 3 hingga 5 guni beras sehari.

Mr Mahendran yang selalu aku sebut-sebutkan
Habis sudah aktiviti site visit sambil menyelam minum air aku. Walaupun letih, tapi puas hati. Dalam pukul 6.30 aku pun dibawak pulang ke airport. Terima kasih Mr. Mahendran atas layanan yang diberikan.


Takkan nak hadap untuk tekak sendiri aje kan. Yang kat KL ramai menunggu. Merasalah laksa ni naik flight. Abang Din cakap, laksa ni pun pernah customer bawak balik US. Dia siap-siap buat frozen. Begitulah penangannya bila pekena laksa Teluk Kechai. Kalau dah bawak balik US tu korang fikirlah sedap ke tidak laksa ni.

2 comments:

Mr.Clive said...

besttt!setailo! :D

alanbaik said...

Bak kata Nabil RL "This is best brooo"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...